Skip to main content

7 miljö- och livsstilsfaktorer som påverkar din hud

Kalla vindar, föroreningar, solljus, socker. Hur påverkas vår hud av kost, miljöfaktorer och klimat?
För att ge din hud bästa möjliga förutsättningar är det viktigt att veta vad som påverkar din hud, så att du kan göra rätt val.

Cigaretter och molekyler från föroreningar

Rökning påskyndar utvecklingen av rynkor. Ett enda bloss frigör gifter vilka har en sammandragande effekt på blodkärlen i upp till fyra timmar. Det innebär fyra timmar av förminskad närings- och syretillförsel till huden.

Det är inte särskilt konstigt att rökare har en energifattig och gråaktig hud. De ser i själva verket äldre ut än vad de är. Vi kan skämta om att det viktigaste inte är hur man ser ut, utan hur man mår, men rökning gör att du mår dåligt och ser äldre ut.

cigaretter

Låt inte sockret ställa till besvär för din hud

Socker och mat med högt GI-värde omvandlas snabbt till socker. Detta höjer insulin-nivåerna och ställer orimliga krav på kroppen att hantera maten du just åt. Enkla kolhydrater, likt förfinat socker, vitt bröd och läsk, gör att insulin-nivåerna toppas som i sin tur leder till en ”explosion av inflammation i hela kroppen.”

frukt kost

Höga halter av socker orsakar rynkor.
Inflammation producerar enzymer som bryter ner elastin och kollagen vilket leder till att huden förlorar spänst och rynkor uppstår. Raffinerat socker fäster sig permanent i kollagenet genom en process som kallas glykolisering.
Socker kan orsaka akne, insulinresistens, pigmentering och hårväxt i ansiktet.
Bortsett från de ökade effekterna av åldrande kan glykolisering även förvärra hudtillstånd likt akne och rosacea. Ju mer socker du äter desto större är sannolikheten att du utvecklar en insul-inresistens som kan manifesteras genom hårväxt i ansiktet (hirsutism) och mörka områden på halsen och i kroppsveck.

Sömn

Se till att du får tillräckligt med sömn. Får du inte det kommer kroppen att frigöra stresshormonet kortisol vilket mobiliserar förvaring av socker och får insulin-nivåerna att gå i taket. Detta orsakar sedan inflammation.

sömn katt

Stress

Försök hålla nere dina stressnivåer. Stress kan få insulin-nivåerna att rusa på samma sätt som när man äter socker. Effekten av stress är särskilt sammanlänkad med akneutbrott.

stress hudvård

Solexponering

Ansiktet, händerna och dekolletaget är de områden på kroppen som utsätts för mest UV-strålning. Solen kan, i rätt mått, ha en upplyftande effekt på humöret, tillföra D-vitamin, förbättra cirkulation och öka matsmältningen och produktivitet.

Överdriven solexponering är däremot oerhört skadlig. Hudskador orsakade av solen kan bl.a. vara för tidigt åldrande, hyperpigmentering samt hudcancer. Därmed är det viktigt att alltid applicera ett korrekt framställt solskydd året om.

sol hudvård

Kallt klimat

Kall luft tenderar att vara torr luft med låg fuktighetsnivå. Då fuktighetsnivån är låg kan luften bli torr. Vindar kan även tömma luften på fukt. I kalla klimat eller under vintern kan vår naturliga sebumnivå i huden inte återfukta huden i samma takt den behöver vilket leder till ett torrt hudtillstånd. De flesta hudtillstånd som hör ihop med kallt klimat är eksem, dermatit, rosacea, narig hud, kliande, rodnad eller en grov hudstruktur.

Då huden en gång blivit för torr fortsätter den negativa spiralen då ännu mer fukt försvinner från huden genom de små sprickor som bildas. Eftersom en torr hud inte kan binda näring kan var och ett av ovanstående hudtillstånd leda till ett för tidigt åldrande i form av fina linjer, rynkor, förlorad elasticitet och ”trött” hud.

Det bästa man kan göra i detta fall är självklart att använda en fuktkräm som tillför naturliga bio-lipider till huden.

kallt klimat hudvård

Varmt klimat

Varmt klimat har oftast en fuktig luft vilket är bra för huden. Med det varma klimatet medföljer även solen vilken är allt annat än bra för huden. Solen är hudens värsta fiende under sommaren och i tropiska klimat. UV-strålning är oerhört skad-ligt för hudceller och, bortsett från naturligt åldrande, leder den till för tidigt åldrad hud. I värsta fall kan även solen leda till cancer, bl.a. hudcancer.

Ju mer giftiga föroreningar som frigörs i luften desto mer skadlig blir även solen. Bortsett från solen gör varma klimat att vi svettas och producerar ett överskott på lipider som kan täppa till porer och orsaka akne.

Värmeutslag uppstår när hudens kanaler täpps igen och fukt ”fångas” under ytan. Bakterier och svampinfektioner trivs även bra i varma klimat vilket kan förstärka eventuella hudproblem.

Det svåraste att övermanna är de extrema klimaten. Även att resa mellan två extrema klimat blir en chock för huden som kan orsaka kraftiga reaktioner i huden.

Därför är det viktigt att alltid hålla sig till en stabil hudvårdsrutin i hemmet. När hudcellerna noggrant återfuktas regelbundet är de inte lika instabila och kommer kunna hantera klimatskillnader på ett bättre sätt.

Att förbereda huden inför ett klimatombyte kan vara nyttigt.

sommar hudvård

Kemiska Föroreningar

UV-strålning är inte den enda miljöfaktorn som orsakar för tidigt åldrande. En studie från boken ”The Journal of Investi-gative Dermatology”, jämförde kvinnor som levde i urbana och lantliga miljöer under 24 år och kom fram till att de som levde i urbana miljöer hade varit utsatta för fler föroreningar och hade fler mörka fläckar samt rynkor.

Mikroskopiska partiklar från brasor, kraftverk, byggnadsplatser och motorer frigörs i atmosfären och dessa små kemiska partiklar skapar en osynlig, men giftig hinna på hudytan. Pga. dess mikroskopiska storlek kan de enkelt penetrera ner i hudens porer och därefter vidare ner till hudens djupare lager för att till sist nå cellkärnan.

Där kan de skapa en kaskad av intracellulär skada. Processen drivs framåt genom aktiveringen av fria radikaler som leder till oxidativ stress och MMP. Det skapar även ett fenomen som kallas för replikativ senescens, processen då cellen åldras och ej längre kan återskapas. Denna process är naturlig, men kan sättas igång för tidigt av effekterna från UV-strålning och kemiska föroreningar.

De negativa effekterna i denna process är bl.a. en förkortning av DNA-strängarnas telomerer. Telomerer säkrar stabiliteten hos kromosomerna. Hudcellen är en av de celler i kroppen som delas i högst frekvens; när DNA skadas utsätts den för replikativ senescens, vilket innebär att de ej längre kan dela eller reparera sig. Effekten av denna process leder till intracellulär in-flammation och uttorkning av hudceller och omgivande strukturer.

Detta leder till att kollagen bryts ner och skadar hudens lipida lager. Hudbarriärens funktion försämras vilket leder till förlorad elasticitet, spänst och volym i huden.

Nimue´s AI-serie är vetenskapligt utvecklad för att fokusera på hudens välmående där livsstil och miljöfaktorer har en direkt skadlig effekt på din hud som indirekt påskyndar åldrandeprocessen. Konsumenter kan därmed förvänta sig att deras produkter verkar som ett skyddsnät där externa och interna faktorer fallerar.

Vår bästa rekommendation i slutändan är att besöka en nimue-salong där en utbildad hudterapeut ger dig råd både gällande livsstil och hudvård för att ge dig bästa möjliga förutsättningar att ha en strålande hud genom hela livet.

Hitta din salong